راه اندازی آزمایشگاه ارزیابی حسی و فرمولاسیون فرآوردههای شیلاتی
ضرورت و اهمیت راه اندازی آزمایشگاه
ذائقه انساني و ارزيابي حسي از موارد کلیدی در پذیرش فرآوردههای آبزیان ميباشد. زيرا شناخت عوامل فيزیکي، شيميايي و بيولوژيکي موثر بر کيفيت مواد غذايي دریایی، توجه مراکز مختلف صنعتي، پژوهشي و آموزشي را جلب کرده است. ولي اين مهم به خاطر عدم توانايي اندازهگيري به وسيله دستگاههاي مختلف و روشهاي شيميايي، فاصله زيادي تا کاربرد موثر آن وجود دارد. با اين همه، زبان و بيني مصنوعي در بعضي از مراکز ساخته شده اند. این آزمایشگاه به منظور آشنایی دانشجویان با روشهای علمی مطالعات ارزیابی حسی آبزیان ایجاد میگردد که شاخصی تعیین کننده در تمامی کارخانجات است و نوعی ارزیابی طلایی محسوب میشود. در این آزمایشگاه دانشجویان ضمن آشنایی با روشهای علمی مربوط، در پایان هر دوره و پس از دیدن آموزشهای لازم، میتوانند به عنوان گروه ارزیاب با بسیاری از کارخانجات مرتبط همکاری کنند. همچنین از آنجایی که انواع فرآوردههای آبزیان در این آزمایشگاه قابلیت تهیه خواهند داشت، امکان معرفی آنها به بازار فروش هم فراهم خواهد شد.
دروس تحت پوشش
مقطع کارشناسی: کنترل کیفی محصولات شیلاتی، اصول فرآوری محصولات شیلاتی.
مقطع کارشناسی ارشد: بیوشیمی تکمیلی محصولات شیلاتی، فرآوردههای با ارزش افزوده شیلاتی، ارزیابی کیفیت و ایمنی فرآوردههای شیلاتی.
مقطع دکترا : ارزش غذایی آبزیان و فرآوری، فرآوردههای خمیری ماهی، ترکیبات زیستفعال در آبزیان، مدلسازی و پیشبینی ماندگاری فرآوردههای شیلاتی
اهداف کلی آزمایشگاه شامل:
کاربرد
همه ما همواره یا گاه به گاه مواد غذایی و آشامیدنی را ارزیابی میکنیم، یا به ارزیابیهای دیگران از مواد غذایی گوش میدهیم. اما این که ارزیابیها درست است یا نه و هر کس حق انجام این کار را دارد و یا نه، جای سوال دارد. روشهای ارزیابی، روشهایی هستند برای شناسایی، اندازهگیری و آنالیز ویژگیهای چشایی، بویایی، بینایی، شنوایی و لامسه، توسط اندامهای حسی ارزیابها. هدف از ایجاد آن، تربیت افرادی است که با احاطه یافتن به آثار علمی در زمینه تهیه فرآورده از آبزیان و آشنایی با روشهای پیشرفته تحقیق و دستیابی به جدیدترین مبانی آموزشی و پژوهشی، بتوانند در زمینههای علمی و رفع نیازهای کشور و گسترش مرز دانش در رشته فرآوری محصولات شیلاتی موثر بوده و به تازههایی در جهان دانش دست یابند. مطالعه در بخش حسی فرآوردههای آبزیان، به چگونگی ارتباط بین عوامل شیمیایی، فیزیکوشیمیایی و زیستی به کار رفته در تهیه آنها کمک خواهد کرد و در نهایت منجر به ارائه راهکارهای عملی مستند جهت افزایش بازده فعالیتهای اقتصادی در این زمینه خواهد شد. بنابراین امروزه این دانش ارتباط تنگاتنگی با اقتصاد انسانی پیدا کرده است.
سابقه
کارهای مربوط به این آزمایشها همزمان با تستهای شیمیایی و میکروبی در آزمایشگاه شیمی دانشکده شیلات و محیطزیست انجام میگیرد که نه تنها با کمبود فضا مواجه خواهد بود، بلکه به علت استریل نبودن محیط به جهت انجام آزمونهای چشایی و بویایی که از فاکتورهای موثر در سنجش ارزیابی حسی هستند، همچنین نبودن نور کافی در این محیط، نیاز به فضایی جداگانه بیش از پیش احساس می شود.
حوزه و سازمانهای استفاده کننده
این آزمایشگاه جهت انجام پروژهها، پایان نامهها و رسالههای دانشجویان مقاطع کاشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا کاربرد زیادی دارد. همچنین علاوه بر دانشگاه، مراکز تحقیقات شیلاتی، صنایع غذایی و نیز کارخانجات مرتبط، استفاده کنندگان از نتایج آن هستند.